Monday, March 12, 2007

Destinul omului este creatia ( Lucian Blaga )

Majoritatea oamenilor cind spun " creatie" se gindesc la artistii geniali. fie ei muzicieni, pictori sau sculptori sau la savantii care au inventat ceva cu adevarat valoros pentru omenire.
Creatia este cu atit mai mare cu cit " atinge " un numar cit mai mare de oameni.
Exemplul cel mai bun este cel al muzicienilor precum Mozart a carui creatie a atins sufletele a miliarde de oameni si le va atinge in continuare.
Oamenii se gindesc foarte putin la omul care este in spatele creatiei sau la ce a insemnat actul creatiei. Pina cind alt creator, regizorul Milos Forman, ne dezvaluie prin filmul sau " Amadeus " omul Mozart, omul din spatele creatiei sale.
Punem in balanta ceea ce a insemnat creatia pentru Mozart, fata de toate celelalte aspecte ale vietii acestuia, familia, prietenii, viata sociala. Ne intrebam ce forta l-a facut sa uite tot ceea ce il inconjura, atunci cind creea.
Intuitia ne spune ca forta creatiei insemna chiar pentru el intuitia ca va "atinge " un numar impresinant de oameni si atunci nimic nu era mai important decit creatia sa. Poate ca, asa cum spunea Einstein ' el stramuta centrul de greutate al acesteia... pentru a cauta astfel linistea si statornicia...... "
Nu vom sti niciodata cit a suferit omul Mozart mizeriile vietii sau cit de fericit a fost creatorul Mozart. Ne intrebam, daca Mozart ar fi fost contemporan cu noi oare ar mai fi suferit mizerile vietii sau recunoasterea creatiei sale ar fi determinat si recompensele materiale pe masura ?
Astfel de creatori ne-au facut pe noi oamenii obisnuiti sa intelegem actul creatiei, ca bucuria de a crea ceva nu pentru tine ci pentru ceilalti, multi sau putini.
O definitie foarte interesanta a actului creatiei este facuta de Daniel Goleman, care o numeste " starea de transa", starea aceea in care suntem cu totul dedicati.
Oamenii obisnuiti si - au dat seama ca atunci cind fac ceva, indiferent cit de marunt este acel lucru, cu o dauire totala, sunt alaturi de cei mai mari creatori.
Lucian Blaga spunea : " DESTINUL OMULUI ESTE CREATIA ".
Primul pas al creatiei se manifesta la copilul extrem de concentrat, cu mult ENTUZIASM asupra jocului sau.
Urmatorii pasi ai creatiei il putem face ca adulti, atingind un numar mai mic sau mai mare de oameni. Putem crea o familie in care sa existe armonie sau putem creea prin meseria noastra.
Putem fi profesorul care il invata pe copil nu sa memoreze ci sa invete. Putem fi medicul, informaticianul, timplarul, fermierul, care face cu placere ceea ce face, daruind si altora cunoasterea sa.
Oamenii simt cind tu le transmiti cu daruire cunoasterea ta. Oamenii cei mai indragiti sunt cei care fac cu bucurie ceva si nu cei care stiu cel mai bine ceva. Putem creea propriile noastre colectii ( de la timbre. la machete ). Putem creea in noi bucuria de a practica un sport ( de la golf la birdwatching). Putem creea bucuria de a calatori sau de a citi, sau de a naviga pe internet
Sau nu putem inca sa creem, incepind cu bunastarea propriei familii, pentru ca nu avem instrumentele de baza pentru asta si anume cunoasterea.
Cunoasterea inseamna putere, inseamna accesul la informatia care ne permite creatia. Creatia, atit a noastra ca indivizi, " atinsi" de creatiile altora cit si a ofertei produselor noastre, care poate " atinge" pe multi altii. Numai ca fiecare om este unic, are propria lui cunoastere asupra lui insasi, adica a propriei creatii si asupra mediului inconjurator, adica a creatiei societatii.
Aici intervine INTERNETUL, pe care l-as numi a 8 - a minune a lumii, desi ar fi prima ca mportanta si ca impact asupra societatii. Internetul care nu se vede dar se simte. si care OFERA cel mai de pret bun posibil, INFORMATIA.
Iar informatia este singura resursa care nu se pierde niciodata. Asa cum spunea patronul de la Google, " internetul ... va influenta desigur si alegerile.. pt ca internetul tine minte tot ceea ce s-a spus vreodata. "
Internetul permite ca intilnirea dintre creator si cel care doreste cu adevarat acea creatie, sa fie nu numai posibila ci si rentabila
Internetul inseamna " lumea " adusa la tine si " creatia " ta dusa in lume.
Internetul a schimbat si va schimba lumea, datorita ' bogatiei ' care este CUNOASTEREA.

Copyright Ianuarie 2007 Lazar Valentina Toate drepturile rezervate

3 comments:

Ramona Etna said...

Foarte bun acest comentariu si foarte usor de inteles!Strict la obiect,scurt dar cuprinzator!
Multumesc frumos!

Ramona Etna said...
This comment has been removed by the author.
Ramona Etna said...
This comment has been removed by the author.