Sunday, December 13, 2009

Un nou inceput - varsta a treia sau varsta 45 +- 45

Clubul " SI NOI PUTEM REUSI " ( SNPR ) - filiala Bucuresti Muntenia a propus o " discutie amicala , cu tema . " Un nou inceput - varsta a treia " cu SCOP ( propus initial si partial ) : centru de excelenta in educatie. Cum : printr-un proiect european. Discutia face parte din faza initiala, prospectiva.
Un nou inceput = crearea unui spatiu de manifestare a celor care doresc sa fie activi si creativi intr-o forma organizata.
Varsta a treia = 45 +, sau asa cum bine zicea Adrian Cranta, varsta a treia incepe prin pregatirile constiente pe care le faci incepand cu 20 +.
In Romania, 32 % din populatie apartine varstei 45 +, adica 7.004 mii.
De ce varsta 50 + ? Pentru ca este varsta experientei de viata, cea a intelepciunii.
De ce centru de excelenta ? Pentru ca propunera unor scopuri inalte inseamna motivatii inalte, actiune hotarata, creativa.
Participantii au fost : medici, homeopati sau psihologi, juristi, filosofi, ingineri, someri, pensionari, specialisti in dezvoltare umana, dezvoltarea de cariera, marketing, management inovativ, dezvoltare durabila, oameni de afaceri sau oameni care au proiectat si dezvoltat proiecte strategice.
Elementul inovativ al proiectului este cel al ( re ) descoperirii valorilor si talentelor proprii, pasul urmator ducand la crearea de grupuri cu valori si aspiratii comune.
Activitatile care se vor desfasura vor avea trei etape : a ) prezentarea situatiei existente, a modelelor semnificative.
b ) discutarea cu cei interesati, pt ca asimiland ceea ce exista deja, sa isi aduca aportul de idei
c ) finalizarea printr-un proiect concret, cu parteneri, specialisti, grup tinta.
V-am prezentat clubul " SI NOI PUTEM REUSI " prin d-l Avram Tripon, presedintele filialei mama din TG Mures, Valentina, presedinta filialei Bucuresti Muntenia si d-na Liana Amza , vicepresedinte filiala Bucuresti. Este prima actiune publica a clubului din Bucuresti, pe care o consideram o reusita, datorita implicarii tuturor celor prezenti. Clubul va asteapta sa deveniti membri.

Ne-a antrenat intr-o comunicare deschisa Iulia Sara, viitor partener si specialist in proiect.

Toti participantii au explodat pur si simplu prin aportul lor de idei si de dorinta de a participa.

Ideile forta, care s-au conturat, indiferent de forma in care au fost prezentate :

- dorinta de a actiona intr-un cadru organizat, folosind experienta anterioara, semnificativa . Deosebit a fost exemplul dat pt Japonia, unde cei de 50 + au redresat economia nationala.

- dorinta de a invata de la cei mai buni specialisti despre

- un mod de viata sanatos ( fizic, spiritual, mental si emotional )

- societate in ansamblu, dorind transparenta intre administratie si societatea civila, pana la activitati specifice domeniului de interes sau concrete cum ar fi gospodarirea propriului spatiu comun, cel dintre blocuri.

- comunicarea pt a re ( descoperi ) filozofia de viata sau a creea zone anti - stres



- diseminarea informatiilor, cu simplificarea lor, in toate mediile atat on-line cat si in varianta scrisa ( Editarea revistei clubului, a unei carti cu

" povestea " acestui prim proiect ).

- crearea de retele sociale si cluburi in mediul rural, turism activ, asociatii proprietari - consumatori ( MLM -urile sunt un bun exemplu )

- pornirea in orice actiune de la cerinta beneficiarului final ( ex locuri de munca, o viata sanatoasa, o educatie pt individ, care sa il motiveze sa isi dezvolte potentialul ).

V-am rugat sa fiti darnici cu " ideile " in completarea chestionarelor si acum veti fi beneficiarii " bogatiei " cumulate.

Surpriza, este varsta participantilor, intre 31 si 58 de ani, distribuiti 50 %- 50 %, cu varsta sub 50 + si peste 50 + . Asta inseamna deja f mult privind interesul pt tema propusa...si face ca dorinta de colaborare cu cei de varste sub 50 + sa fie reala.

Referitor la pregatirea pt aceasta varsta 50 5 au dat raspunsuri care inseamna partial, 28 % au raspuns DA , iar 22 % NU.

Cel mai complet raspuns " Depinde de sistemul de valori. La varsta pe care o avem niciodata nu suntem suficient pregatiti. Ne pregatim toata viata."

Iar proiectul care se contureaza deja inseamna " PREGATIREA PT VIATA " .

Important pt aceasta varsta ati considerat urmatoarele : experienta, intelepciunea, relationarea ( comunicarea ), starea de confort, sentimentul utilitatii, siguranta fizica, emotionala, mentala si spirituala, voluntariatul, increderea in sine, continuarea activitatii, deschiderea, prietenia, iubirea, sanatatea, rabdarea, increderea, optimismul, generozitatea, filozofia de viata, creativitatea, ambitia , capacitatea de a descoperi mereu si mereu, de a nu repeta istoria.

Numai citind toate acestea si le-am citit si recitit, realizezi, ca avem valori adevarate, frumoase.

Ce pasiuni v-ati propus sa dezvoltati la aceasta varsta a cumulat multe raspunsuri privind dorinta de a fi activi si echilibrati, de a lucra in colective creative, de a impartasi si celorlalti din experienta si de a construi un mediu sanatos. Pasiunile sunt : calatoriile, muzica, lectura, voluntariatul, decoratiuni interioare,desenul, ingrijirea personala, sanatatea, meseria de bunica, cercetare - dzvoltare, scriere creativa, consultanta, recuperare medicala afaceri. teatru, pictura, gradinarit., turism.

Multi ati dorit sa faceti parte dintr-un club. Va reinvitam la clubul nostru, cel plecat dintr-o idee de la Tg Mures.

Resursele necesare pt exercitarea acestor pasiuni : instrumente de mobilizare, club ( mediu organizat ) initiere profesionala, retele umane, informatie, spatiu anti stres, colegi compatibili, vointa, acces la finantare, vizibilitatea proiectelor, timp liber, bani, perseverenta, asociati fideli si creativi, echilibru interior si sanatate fizica.

Un raspuns deosebit la aceste 2 intrebari este cel care se axeaza pe scop : " Ceea ce trebuie pt a trai mult, bine, creativ, sanatos si poate ajuta societatea pt ca valoarea sa urce, in loc sa coboare.

Ce a insemnat acest eveniment pt dvs : o SANSA PT TOTI, o evaluare a propriei persoane, pasul catre o constructie benefica pt oameni,

implicarea si socializare, activitatea medicala de viitor, deschiderea catre o speranta a unei activitati de calitate, plus de cunoastere,

pasul catre constructia unui proiect, oportunitatea de a afla noi preocupari si experiente indraznete, dezvoltarea retelelor sociale, o fereastra deschisa catre un viitor mai bun, schimb de experienta, o posibilitate de a folosi experienta profesionala, oportunitatea unui parteneriat intr-un proiect complex, cu grup tinta 50 + , drumul pe care m-as regasi, as intelege scopul vietii mele, as valorifica resursele mele, as evolua.

Numai citind si simtind tot ceea ce inseamna aceste afirmatii, gasesti in tine cea mai inalta motivatie de a continua. Primul eveniment a fost cel mai greu de organizat. Acum stiu ca ( ne ) ma veti ajuta . Multumesc tuturor ca au contribuit, au participat si au fost darnici cu ceea ce au exprimat.

Consider aceasta sinteza ca foarte relevanta pt tot ceea ce s-a " intamplat "..

Propun sa raspundeti la intrebarile anterioare ref la frecventa intalnirilor : saptamanale, bilunare sau lunare, daca veti frecventa varianta on -line si mai ales daca mai doriti o intalnire in acest an, intre Craciun si Revelion. Pt ca vom avea un alt specialist ca invitat doresc raspunsul privind participarea dvs, in maxim 2 zile.

Contribuiti va rog cu urmatoarele raspunsuri foarte importante ( rog raspunsuri scurte, la obiect, ma ajutati la sintetizare ) :

- care sunt asteptarile dvs de la acest proiect

- ce puteti oferi dvs in acest proiect

Referitor la scopul initial propus, inca nu-l vom modifica, va vom consulta ulterior.

Urmatoarele 2 luni, vom continua aceste intalniri prospective, si daca vor avea raspunsuri consistente, vom demara scrierea proiectului, cu parteneri.

Cu urarile cele mai bune si calde,

Valentina



http://club-si-noi-putem-reusi.ning.com/profile/ValentinaLazar

http://www.omulsicreatiasa.blogspot.com/

Thursday, December 10, 2009

Un nou inceput - varsta a treia si... o INVITATIE

Varsta a treia incepe la 50 de ani. Am discutat despre problemele varstei a treia cu multi oameni. Majoritatea isi doreau sa stie la ce sa se astepte de la aceasta varsta, incepand cu schimbarile in propriul corp, sau mentinerea starii de sanatate. Unii au ajuns someri, fiind derutati de ceea ce li se intampla. Unii sunt nemultumiti de ceeea ce au realizat, pe plan familial, profesional sau social. Altii se simt nemultumiti de ceea ce vad in comportamentul celor dragi, aflati la aceasta varsta. Unii se simt responsabili pt ceea ce sunt, altii cred ca responsabili sunt doar... altii. Aproape toti isi doresc sa faca ceva deosebit, simt ca pot asta.
Am intalnit si adevarate modele, oameni care sunt foate activi, chiar si la 85 de ani, care stiu sa atraga intr-un mod special. Am intalnit oameni care fac voluntariat, care vor sa invete, sa se implice in viata sociala. Mai stim ca problemele celor din Romania sunt valabile in toata lumea.
In Romania aceasta varsta cuprinde 7004 mii, adica 32,45 % din totalul populatiei ( conf anuarului statistic ).
Cred ca poate fi cea mai frumoasa varsta. Poti privi inapoi cu inteleciune, poti privi viata cu detasare si incredere, poti sa te cunosti pe tine mult mai bine, poti contribui la viata cetatii.
Si astfel s-a nascut ideea acestui proiect, adresat celor care vor sa faca ceva bun cu viata lor, sau care vor sa contribuie la a face viata mai frumoasa pentru ceilalti.
Am invitat la aceasta prima discutie oameni care au deja multa experienta in proiecte mari, specialisti in dezvoltare personala, oameni din mediul de afaceri, someri, reprezentanti de ong-uri active, pensionari.
Gazda este un loc special, un centru de sanatate.
http://www.fitforlife.ro/contact.htm.... Aici veti gasi si harta.
Va invitam sambata, 12.12. ora 10-13, sa participati la o discutie amicala ref proiectul " UN NOU INCEPUT. VARSTA A TREIA "
In cadrul proiectului ati putea fi participant, iar in viitor, specialist partener.
Va fi un " altfel " de proiect, in care sa se plece de la talentele individuale. Vor fi extrem de utile toate observatiile participantilor.
Invitat d-na Iulia Sara, cu cateva certificari internationale (consultant in cariera (certificat GCDF Romania), certificat GCDF Master Trainer pentru Romania, Mental Health Facilitator (MHF) Trainer pentru Romania, certificat ICSP (International Certified Supervision Professional), membru fondator al Asociatiei Consilierilor Romani - ACROM, formator afiliat NBCC Romania. Ceea ce poate oferi dansa, este punctul de plecare pt proiect.
Va vorbi despre cum sa descopere oamenii ceea ce au dobandit in viata, cum sa foloseasca mai departe “talentele”, cum sa dezvolte noi arii de interes, cum sa re-descopere in ei valori, abilitatile, cum sa fim activi si “ folositori” in aceasta perioada, cum gestionam situatia in care societatea “ne exclude” .
Va fi o DISCUTIE interactiva, in care publicul , va impartasi din experienta, va pune intrebari.
POate prezenta si metode de educatie non-formala, participativa, creativa, interactiva si descoperire interese, valori, talente (si abilitati) dobandite,experienta transferabila in alte contexte, rezolvare creativa de probleme, luare de decizii informale, realizare de planuri de dezvoltare / actiune.
Va veni din Tg Mures d-l conf dr ing, Avram Tripon, presedintele asoc. " SNPR "

Valentina Lazar. Presedinta filialei BUCURESTI " SI NOI PUTEM REUSI ( SNPR ) "
Rog confirmati prezenta, locurile sunt limitate.
valy_contact@yahoo.com

http://club-si-noi-putem-reusi.ning.com/profile/ValentinaLazar