Doar cateva consideratii
(simple observatii din experienta de viata)
Educatia, un lucru essential in existenta noastra.
Inceputul : de la nastere
Se face acasa, la scoala, in societate, prin mass media etc...
Depinde de modul in care este facuta, de modelele oferite de societare, de motivarea individului, de capacitatea lui de a interactiona cu mediul si de a o recepta.
De la inceput trebuie facuta o distinctie clara intre doua categorii, care desi se intrepatrund, sunt totusi diferite : educatie si instructie.
Educatia, porneste din familie, care detine un rol fundamental in aceasta.
Cei 7 ani de acasa sunt hotaratori.
Prin educatie se transmit tipuri de comportament in relatia cu cei din jur, cu societatea in general, moduri de utilizare a unor tehnologii utilizate zilnic.
Formele primare de educatie pleaca de la atitudinea in relatiile cu familia, cu apropiatii si continua in formele cele mai neasteptate, de la modul de utilizare a unui calculator pana la utilizarea unei toalete publice.
Fundamentul educatiei incepe in perioada primara a vietii si contine reguli generale de interactiune cu mediul si societatea. Peste acestea se suprapun in timp educatia dobandita prin interactiunea cu mediul, concluziile fiecaruia si corectiile de rigoare.
Acestea sunt acte constiente, tin de nivelul de pregatire si de capacitatea de receptare a individului, si fara a avea cunostinte de psihologie le-as incadra la autoeducatie.
In mod cert autoeducatia este marcata de gradul de instruire si de capacitatea de a interactiona cu mediul din jur.
Si educatia si instructia se aplica insa pe un fond genetic care nu poate fi ignorat.
Tipul de om dat prin nastere (creatie), este cizelat prin educatie si instructie.
Peste amprenta genetica, care in linii mari da si personalitatea (si care este un dat), prin educatie si instruire se poate capata stralucire, intocmai ca un diament caruia prin prelucrare i se pot pune in valoare multe fatete, fiecare cu stralucirea ei.
Lipsa educatiei si instructiei te lasa fara stralucire, ramai ceva brut, cu potential de a deveni valoros dar care nu vei straluci niciodata.
Sunt multi oameni, cu potential foarte mare, care datorita atitudinii, conjuncturii, ignorantei, lipsei de informare si de instruire irosesc acest potential fantastic.
Dezvoltarea fara precedent a comunicatiei a reusit foarte mult sa ridice nivelul de instructie. In partea de educatie (primara), cred ca rezultatele sunt mai modeste, deoarece in partea de viata pana la 7 ani se receptioneaza mai greu aceste lucruri datorita varstei si nu mereu ceea ce se receptioneaza este in acord cu o buna educatie.
Viteza de circulatie a informatiei care influenteaza hotarator instructia oamenilor,
face ca tehnologiile sa evolueze foarte repede, si de multe ori suntem total depasiti de viteza acestor schimbari. Educatia si instructia receptate la o anumita varsta trebuie neactualizate comtinuu. De multe ori, datorita vitezei de schimbare in societate, viteza noastra de adaptare la realitati ramane in urma (si datorita instruirii care este mai lenta de la o varsta) si partea de educatie (in special referitoare la tehnologii si la utilizarea acestora- vezi si povestea d-lui Plesu cu toaleta japoneza) nu mai tine pasul cu vremurile…. Atunci incepem sa improvizam, Acest lucru duce la nesiguranta, angoase si in final la o retragere a oamenilor in ei insisi, ca o ultima forma de aparare in fata neputintelor.
Probabil ca va trebui sa inventam noi metode si mijloace de educatie si asimilare a aceteia, caci cele traditionale incep sa nu mai dea roade, iar scoala si biserica intervin tardiv si nu au ca prima preocupare acest lucru.
Poate se va inventa injectia pentru educatie, cine stie….
Autor Vlad Melu Toate drepturile rezervate
Sunday, February 11, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment