Imagineaza-ti ca pasesti intr-o incapere si te intalnesti cu „tu“, cel de peste zece ani. Ce vei fi purtand? Unde vei fi locuind? Cum va fi fiind stilul tau de viata? Ce masina vei fi conducand? Vei fi conducand vreo afacere? Daca da, cat de mult succes vei fi avand? Care va fi fiind valoarea ta neta?
Ai, in realitate, doar trei alegeri aici, despre felul in care „tu, cel din viitor“ vei fi aratand, si iata in ce consta puterea acestui exercitiu:
1. Undeva intre locul in care te afli acum si un vagabond deprimat, falit si mizer.
2. O clona exacta a felului in care esti acuma – absolut nimic nu s-a schimbat intr-un deceniu.
3. O versiune mai fericita, mai bogata, mai sanatoasa a acestui „tu, cel de astazi“.
Doar un deprimat cu tendinte de suicid ar vizualiza numarul unu. Numarul doi spune, de fapt, ca nu se va schimba nimic; nu vei creste in urmatorii zece ani, nu vei deveni mai bogat, mai fericit, mai intelept, mai sanatos – nicicum. „Tu, cel de maine“, nu vei fi cu nimic diferit fata de „tu, cel de azi“.
Astfel ca ramane doar numarul trei, iar daca ai ales aceasta varianta, nu-ti ramane decat sa sustii aceasta viziune stralucitoare a „viitorului tu“ cu toata forta imaginatiei tale.
Daca ti-ai imaginat cum vei arata in urmatorii zece ani, iata aici un truc dragut care te poate ajuta sa realizezi cele imaginate.
Intreaba-te urmatoarele lucruri:
„Ce e nevoie sa realizez in urmatoarele 12 luni, pentru a face o realitate din visul meu despre viitor?”
„Ce e nevoie sa fac in urmatoarea luna pentru a porni in aceasta calatorie?“
„Ce pot face in saptamana urmatoare pentru a ma pregati pentru calatorie?“
„Ce pot face chiar acum, astazi, pentru a porni acest proces?“ Vezi cum functioneaza?
E nevoie sa visezi, dar nu este de ajuns. Visele apar intr-o marime mult prea mare ca sa poti creste in ele, iar asta inseamna ca visele sunt prea mari pentru a fi implinite toate deodata. Mintile noastre sunt marginite, si astfel toate proiectele mari trebuie desfacute in fragmente de marimea unei imbucaturi, caci altfel devenim descurajati de dimensiunea sarcinii noastre. Aceasta este una din cheile secrete ale oamenilor de succes. Ei stau neclintiti in fata unor proiecte mari, pentru ca stapanesc tehnica de a le rupe in pasi simpli. Fiecare pas poate fi parcurs usor si poate fi implinit intr-un timp variind intre cateva ore si cateva saptamni.
Spre a face diferenta, este util sa analizezi situatia oamenilor care sunt blocati, atat financiar cat si in spirit, doar daca iti permiti sa eviti aceste erori. Aceste constatari se bazeaza pe exerienta mea de doua decenii de lucru, atat cu castigatori, cat si cu temporar perdanti in jocul vietii.
1. Sunt speriati. Vietile lor sunt dominate de frica. Ei vad lumea ca pe un loc infricosator, inspamantator si tanjesc dupa siguranta, monotonie, mediocritate. Ei isi doresc ca fiecare zi sa fie la fel ca cea dinainte si sunt speriati si suparati daca si o cat de mica schimbare rupe monotonia zilelor lor.
2. Le lipseste cu totul capacitatea de vizualizare. Daca sunt rugati sa vizualizeze persoana lor in viitor, se vor uita fara rost la tine. Nu se prefac. Nici macar nu inteleg ce vrei sa spui cu acest exercitiu. Daca ii fortezi sa incerce, se vor intoarce cu nimic altceva decat cu un gest de neputinta.
3. Presupunand ca ai putea sa scoti vreun vis de la ei (de exemplu, sa isi doreasca sa valoreze intr-o buna zi un milion de dolari), ar fi cu totul incapabili sa mearga inapoi de la acel punct pana in prezent si sa sugereze actiuni pe care ar trebui sa le faca pentru a ajunge sa implineasca visul. Din nou, ei nu se prefac. Exista prezentul; exista viitorul; iar intre acestea, un spatiu cascat, fara fund – o pauza.
4. Chiar daca ai scrie pasii de la 1 la 100, cu o patratica de bifat langa fiecare, le lipseste cu totul disciplina, pana si de a porni sa implineasca acest lucru, ca sa nu mai vorbim de a completa pasii. La cea mai mica cadere sau comentariu negativ de la un prieten, vor renunta. In orice situatie care cere o alegere intre a lucra pentru un viitor mai bun si o bonificatie momentana, vor alege invariabil bonificatia momentana.
Dar, sper, ca acesta nu esti tu. Daca te recunosti in cele scrise, atunci nu te amari, pentru ca este posibil sa te schimbi si sa iesi din acest model de „blocaj“ in care te afli.
E nevoie sa dezvolti obiceiurile unui invingator. Vrei sa te bucuri de ziua de astazi, dar te asteapta un viitor si mai bun.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa te modelezi dupa imaginea unui castigator – oameni care au realizat lucruri marete in viata. Vorbesc aici despre “invingatori“ si „perdanti“, dar nu vreau sa spun „perdanti“ in sensul uzual defaimator.
Printr-un „perdant“ vreau sa denumesc o persoana care, prin propria definire a castigului si a pierderii, ajunge destul de departe de ceea ce vrea sa realizeze. Printr-un „castigator“ denumesc o persoana care, prin propria sa definire a castigului si a pierderii, inainteaza in joc si realizeaza ceea ce a pornit sa realizeze.
Asa opereaza un castigator:
1. Sunt curajosi. Ca toate fiintele umane, ei percep frica, dar o au in stapanire si sunt capabili sa se ridice deasupra ei. In timp ce iau la cunostinta ca exista oameni si locuri inspamantatoare pe pamant, in general ei vad lumea ca pe un loc plin de bunatate, plin de mari posibilitati si de oameni minunati. Acesta este un principiu vital. Castigatorii vad lumea ca fiind in principal plina de bunavointa, cu cateva parti rele. Perdantii vad lumea ca fiind in principal rauvoitoare, avand cateva parti bune.
2. Sunt buni vizualizatori. Ei au capacitatea de a-si imagina viitorul, adesea in detalii glorioase, in detalii tehnicolor. Au un respect de sine inalt si stiu ca merita mai mult decat au in prezent. Pentru ei, viata este o aventura incitanta, care merita sa fie traita din plin. Spre diferenta, perdantii vad viata ca pe o povara ingrozitoare care trebuie cumva „dusa la capat“ cu cat mai putina durere posibil.
3. Sunt inteligenti, rationali si logici. Daca au un vis despre viitor, ei cunosc tehnica secreta prin care pot sa il implineasca. Visele de astazi sunt realitatile de maine. Ei stiu ca proiectele mari nu pot fi parcurse de mintile umane marginite, daca nu sunt fragmentate in bucatele care pot fi prelucrate, imbucate. Ei sunt capabili sa lucreze inapoi, dintr-un vis din viitor inspre ziua de de astazi, si sa faca o lista cu pasii logici pe care trebuie sa ii faca pentru a-si implini visul.
4. Dupa ce au scris pasii care sunt necesari pentru a-si atinge scopurile, stiu de ce este nevoie imediat. De actiune. Pana la acest moment, toate planurile lor nu sunt mai mult decat eter fierbinte. Actiunea este cea care impamanteaza circuitul si ii permite curentului sa curga. Ei stiu ca drumul va fi lung si greu. Orice vis care merita efortul va implica o munca sustinuta, efort concentrat si ceva suferinta pentru a fi implinit. Ei au nevoie de inca o calitate in plus. De disciplina. Ea le permite sa continue sa mearga in timpul caderilor, atunci cand lista pare prea lunga si cand altii aduna batjocura si rasete pe seama eforturilor lor.
Articolul apartne d-lui Stuart Goldsmith, creator al The Midas Method si mi-a fost trimis de d-na Monica Visan, de pe siteul www.editura-foryou.ro ( gasiti linkul in partea stinga)
Wednesday, February 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment